Riktlinjer för balkonger

Dessa riktlinjer är avsedda för dig som hyr lägenhet med balkong av Vimarhem.
 
Vi på Vimarhem är glada över att ni nyttjar era balkonger men därmed kommer också ett ansvar om att sköta om balkongen och hålla den i ett välvårdat skick. Genom att hålla ordning på din balkong bidrar du till att ge området ett trivsamt och städat intryck för dig och dina grannar runtomkring.
 
Nedan har vi listat vad som förväntas av dig som brukare av din balkong.
 
Säkerhet
Din balkong ska hållas fri från skräp och får inte användas som förvaringsplats för möbler i obrukbart skick, bildäck, cyklar, vitvaror eller liknande föremål. Om det värsta skulle inträffa är balkongen en utrymningsväg och den får aldrig blockeras genom att användas som förråd.
 
Markiser & vindskydd
En annan sak som också ökar brandrisken samt risken för mögel på fasaden är gardiner, därav får inga gardiner, presenningar eller annat som inte är avsett för balkongbruk hängas upp. Däremot är markiser & vindskydd som är avsett för balkonger godkänt att sätta upp om man fått det beviljat från Vimarhem. Ansökningsblankett för uppsättning av markiser & vindskydd finns för nedladdning via länken nedan. För ett estetiskt och vackert helhetsintryck i kvarteret är det viktigt att skydden håller en enhetlig kulör. Färgen på balkongskydden ska vara vita, markisen ska vara helgrå och tyget ska vara av sådan karaktär att det är anpassat för utomhusbruk och tål alla väder. För referenser, se bilder. Om din ansökan godkänns tecknas ett avtal till ansökan mellan dig som kontraktshavare och Vimarhem. Vill du läsa avtalet innan du ansöker? Då finns det via länken nedan. Kontraktet skrivs hos Vimarhem.

 
Planteringar
Du får gärna plantera blommor och ha mindre odlingar i krukor och balkonglådor. Av säkerhetsskäl ska balkonglådorna hängas på insidan av ditt balkongräcke. Tänk också på att vattna försiktigt så att det inte rinner ner till grannen!
 
Grill
På din balkong får du endast använda el-grill. Kol- och gasolgrill får endast användas på anvisad grillplats i området. Lämna aldrig en tänd grill utan uppsikt, grilla försiktigt och tänk på att visa hänsyn för dina grannar när du grillar.
 
Uppsättningar
Uppsättning av parabol är inte tillåtet från och med 2023-01-01
Vimarhem tillåter inte några vägguppsättningar som innebär att man gör hål i fasad, plåt, räcke eller annat material som är på utsidan av byggnaden. Infravärmare på fot är tillåtet. Vägg- och takhängda värmare är däremot inte tillåtna.
Man får förse sin balkong med belysning och där är man begränsad till att endast använda ljusslingor eller annat i ofärgat glas och fast sken, dvs. ingen blinkande belysning. Belysningen man använder ska vara anpassad för utomhusbruk och vara IP-klassad för utomhusbruk, IP 44.
 
 

Det är inte tillåtet att..

 

Piska mattor
Att piska mattor från balkongen kan besvära grannarna med smuts och damm.


Skaka sängkläder/dukar
Av samma anledning som att vi inte tillåter att piska mattor från balkongen, är det inte heller tillåtet att skaka sängkläder eller dukar över räcket. Att hänga sängkläder och annat på vädring går bra, då ska övervägande del hänga inne på balkongen.
 
Mata fåglar
Fågelmat drar till sig skadedjur som råttor och möss, vilka sedan ofta kommer in i byggnaden. Därav är det inte tillåtet att mata fåglar på/från balkongen.
 
Arbete på balkong
Tvätt av mattor, slipning av möbler eller annat som kan skapa olägenhet för andra hyresgäster är inte tillåtet. Dina grannar vill inte ha byggdamm eller en blöt balkong. Dessa och liknade arbeten hänvisas till våra grönområden. Mattvätt finns att boka via vår kundservice.
 
Sätta upp kattnät & kattstege
Uppsättning av nät eller annan avskärmning för djur är inte tillåtet då det förhindrar åtkomsten till balkongen vid uttryckning om olyckan skulle vara framme. Kattstegar är inte heller tillåtna då detta ökar risken för olyckor samt försvårar gräsklippningen för våra fastighetsskötare.
 
De nya riktlinjerna träder i kraft 1 februari 2023 och har antagits i samråd med Hyresgästföreningen.