Att tänka på inne när det blir kallare ute

På vintern när det blir kallare utomhus får vi mycket samtal om att det är kallt även i lägenheterna. Det finns en del saker du som hyresgäst bör tänka på för att värmen ska fungera som den ska.

 

Då temperaturen sjunker utomhus, går det ut värme på elementvattnet. Vattnet är inte alltid så varmt att du kan känna det med din hand (ca. 32°C). Det förklarar missuppfattningen om att elementen måste kännas varma för att avge värme. Värmesystemet är inställt så att den värme som finns lagrad i huset (värme från människor och maskiner) tillsammans med värmen som går ut i elementen ska räcka för att leverera minst 20°C. I takt med att den lagrade värmen försvinner och temperaturen ute sjunker höjs temperaturen på vattnet ut i elementen. Håll ut!

 

Stäng inte ventilationsdonen - De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag. Det innebär att frisk luft kommer in genom en så kallad springventil som sitter vid fönstret. Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det! Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Du ska inte täta ventilerna och hindra luften från att komma in, då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet. Vi måste ha ventilation av flera anledningar. För att undvika kondens på fönster, fuktskador, mögel och lukt är det viktigt att ventilationen fungerar som den ska.

 

Luft måste få komma in och ut från lägenheten. Täpper du till tilluftsventilerna kommer luften att ta sig in på andra ställen och drag kan uppkomma. Stäng inte igen ventilationen i tron att det då blir varmare. Det enda som händer är att luften i lägenheten blir dålig och att du kan få in ovälkomna lukter som matos från grannar. Att ha öppna ventilationsdon påverkar inte värmen i lägenheten. Har du ventilationsdon som är riktningsbara kan ni alltid vrida på dem och vända bort luften så den inte slår direkt mot en sittplats eller säng.

 

Tips - Förbättra ventilationen genom att rengöra frånluftsventiler med en torr trasa eller dammsug dem. För att få bort lukt och matos är det viktigt att ha en god ventilation. Rengör därför köksfläktens filter emellanåt genom att diska dem med diskmedel så fettet löser sig.

 

Ha en termometer i lägenheten – Är det kallt eller upplever du bara att det är kallt? Idag finns ett miljödirektiv som vi som hyresvärd förhåller oss till för att kunna ta ställning till om det är kallt eller inte i en lägenhet. Termometern ska vara placerad på en innervägg minst en meter upp från golvet. Om temperaturen i lägenheten understiger 19 grader kan du stämma av följande:

 

Möblering Om du har möblerat tätt framför elementet så att t.ex. soffan eller sängen hindrar värmen från att sprida sig i rummet? Möblera om och känn efter om värmen sprider sig bättre.

 

Termostaten – Har du hängt gardiner eller satt något annat för termostaten? Termostaten känner av temperaturen i rummet, om något är för den kan det göra att den känner av en högre temperatur än det är i rummet och därför slår av värmen för tidigt. Frigör termostaten från textilier och annat och se om den reglerar temperaturen bättre.

 

Känn på elementet – Är elementet varmare upptill och kallare nertill? Då är allt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nertill för att åter värmas upp igen. Är elementet däremot kallare upptill och varmare nertill är det förmodligen luft i elementet som hindrar värmen från att cirkulera. Gör då en felanmälan så kommer vi och fixar det!

 

< Tillbaka